• Τετ, 24/12/2014 - 18:57
Απόφαση της συνέλευσης της Τ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας στις 21/12/2014

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας συνεδρίασε με βάση τις εξελίξεις που δρομολογούνται με την εκλογή ή μη του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση, τους βασικούς άξονες της αντιδραστικής επίθεσης του κεφαλαίου στην Ελλάδα και την ΕΕ αυτή την περίοδο και τις τελευταίες αποφάσεις του ΠΣΟ και της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την παρέμβαση μας την αμέσως επόμενη περίοδο. Η συνέλευση της Τ.Ε. πολύ κομβικά εκτίμησε τα εξής και με βάση την απόφαση της ΚΣΕ της 10/12:

  1. Η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να επισπεύσει την προεδρική εκλογή εκφράζει τα αυξημένα αδιέξοδα της κυβερνητικής κι ευρύτερα της κυρίαρχης πολιτικής και πάρθηκε υπό το κράτος της κατάρρευσης των πολιτικών εξαγγελιών περί «success story» στο τέλος του 2014 στο έδαφος επανεμφάνισης των εργατικών και νεολαιίστικων μαχητικών αντιστάσεων στην επίθεση. Αντίθετα η κυβέρνηση ήδη έχει συμφωνήσει με τους δανειστές (Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.) ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων (νέο μνημόνιο).
  2. Η εξέλιξη αυτή χρωματίζεται ιδιαίτερα από το γεγονός της συνολικής αποτυχίας από την αστική τάξη σε διεθνές επίπεδο στην αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Ε.Ε. και ευρωζώνη αντιμετωπίζουν μεγάλες αντιφάσεις και αντιθέσεις, παράγοντας που επιτείνει τα κρισιακά φαινόμενα. Η βασική αιτία για την αποτυχία όλων αυτών των επιδιώξεων είναι το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης (αρνητικοί ή στάσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη, όξυνση του προβλήματος δημόσιου χρέους, άπνοια μαζικών παραγωγικών επενδύσεων) σε συνδυασμό με την επιμονή του κεφαλαίου να επιδιώκει το ξεπέρασμα της κρίσης με την επιβολή ακόμα βαθύτερων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.
  3. Επίσης η αντίσταση του εργατικού κινήματος, η υπολογίσιμη άνοδος των αγωνιστικών διαθέσεων του λαού και της νεολαίας, όπως φάνηκε από τις τελευταίες κινητοποιήσεις (φοιτητικό κίνημα, απεργία 27/11, Πολυτεχνείο, κινητοποιήσεις 6/12, υπόθεση Ν. Ρωμανού) είναι ένας επιπλέον κρίσιμος παράγοντας που επέτεινε την πολιτική αστάθεια και οδήγησε στην επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων με σκοπό να έλθει το κίνημα προ τετελεσμένων.
  4. Στην επιλογή αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επιμονή της Ε.Ε. και της κυρίαρχης δύναμης της, της Γερμανίας, να μην υπάρξει καμία χαλάρωση της πολιτικής της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του δημοσιονομικού συμφώνου. Αυτή η επιλογή δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά επιδιώκει να στείλει το μήνυμα και σε πολιτικές δυνάμεις και μερίδες των αστικών τάξεων κι άλλων χωρών της Ε.Ε. (π.χ. Ιταλία, Γαλλία), πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
  5. Η πολιτική κρίση, η φθορά των αστικών πολιτικών δυνάμεων και των κομμάτων που έχουν συμβάλλει στην προώθηση των σφαγιαστικών πολιτικών υπογραμμίζουν ότι η έγκριση των νέων αντεργατικών μέτρων δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Αυξάνονται οι διεργασίες για την ανασύνθεση του αστικού πολιτικού συστήματος και θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις σ’ αυτό το επίπεδο είτε γίνουν εκλογές, είτε όχι.
  6. Η κίνηση επίσπευσης των διαδικασιών για την εκλογή του ΠτΔ έχει γίνει σε πλήρη συνεννόηση με την Ε.Ε. και τους δανειστές. Συνδυάζεται με το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη Φλεβάρη (με βάση την δίμηνη παράταση που έδωσε το Γιούρογκρουπ) πρέπει να έχουν επέλθει δύο συμφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με οποιαδήποτε σύνθεση και της πλευράς ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ: πρώτη, για την «αξιολόγηση» του προηγούμενου μνημονίου και δεύτερη για το νέο μνημόνιο που θα συνοδεύει την Πιστωτική Γραμμή.
  7. Η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, αυτού του αντιδραστικού θεσμού, από αυτή τη βουλή θα αποτελεί ιδιαίτερα αντιδραστική και αντιδημοκρατική εξέλιξη, γιατί βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις διαθέσεις του κόσμου της εργασίας και τους πολιτικούς συσχετισμούς αλλά και γιατί θα σημαίνει την ισχυροποίηση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της επιδρομής του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, με τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται και έχει -επί της ουσίας- αποδεχθεί η κυβέρνηση. Η επιλογή αυτή όμως δεν είναι εύκολη. Προσκρούει στην αδυναμία του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση του συστήματος, στην ένταση της πολιτικής αστάθειας και στην κοινωνική πόλωση, καθώς και στην αγωνιστική δυνατότητα του λαού και των εργαζομένων να επηρεάσουν τις εξελίξεις από τη σκοπιά των συμφερόντων τους.
  8. Γι’ αυτό θα ενταθεί η επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού. Δηλώσεις παραγόντων, ΜΜΕ, πτώση χρηματιστηρίου, κλπ. αποσκοπούν στην καθυπόταξη κάθε διαμαρτυρίας και ανυπακοής, στην ενίσχυση της τάσης υποταγής και στη σταθεροποίηση της κυριαρχίας του μαύρου μετώπου, στην αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Γι’ αυτό κύκλοι όπως ο Γιουνκέρ δίνουν «χέρι βοηθείας» στις ακραιφνείς μνημονιακές και αστικές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ.). Παράλληλα όμως προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά του. Τονίζουμε γι’ άλλη μια φορά πως εντός του πλαισίου του ευρώ, της ΕΕ, των αγορών και του συστήματος, δεν μπορεί να υπάρχει διέξοδος υπέρ του λαϊκών συμφερόντων. Δεν μπορεί να υπάρχει αποτελεσματική διαπραγμάτευση ή φιλολαϊκή διαχείριση, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέτρα που απαιτούνται δεν οδηγούν σε ανέφελη κοινοβουλευτική και διαχειριστική πορεία, αλλά θέτουν το δίλημμα της ενσωμάτωσης - υποταγής ή της σύγκρουσης – ανατροπής με όρους πολιτικής ταξικής αναμέτρησης.
  9. Από την άλλη η προσπάθεια του μαύρου μετώπου να επιβάλλει, με κάθε τρόπο, τη συνέχιση της αντεργατικής αντιλαϊκής επίθεσης προϋποθέτει το κτύπημα της δυνατότητας του εργατικού και λαϊκού κινήματος να αγωνίζεται, να αντιστέκεται, να ανατρέπει. Γι' αυτό ενισχύεται η τάση του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, αναβαθμίζεται η κυβερνητική και κρατική καταστολή των αγώνων, όπως είδαμε και στη συνολική αστυνομική, ασφαλίτικη, επικοινωνιακή και ιδεολογική επίθεση ενάντια στις διαδηλώσεις την 6η Δεκέμβρη, αλλά και το προηγούμενο διάστημα (φοιτητικό κίνημα, Πολυτεχνείο). Αυτή η τάση εκφράστηκε και στην κατάφωρη αντιδημοκρατική άρνηση των δικαιωμάτων του Νίκου Ρωμανού, αλλά και στα «μαύρα» πολιτικά σχέδια που συνόδευαν την κυβερνητική αδιαλλαξία ακόμα και μετά από 30 μέρες απεργία πείνας. Η προσπάθεια αυτή συναντά αντίσταση από τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος. Ούτε η καταστολή, ούτε η ιδεολογική τρομοκρατία της κυρίαρχης τάξης μπορεί να σταματήσει την οργή του κόσμου. Αποτελεί ήττα της κυβέρνησης η υποχρέωση σε αναδίπλωση στην υπόθεση Ρωμανού, η αποτροπή του μαύρου σχεδίου, γεγονός που έδειξε πως το μαζικό κίνημα μπορεί!
  10. Για να φύγει η άθλια συγκυβέρνηση, να αποφευχθεί η εκλογή ΠτΔ και να υπάρξει άλλη πολιτική με κέντρο τα εργατικά και νεολαιίστικα συμφέροντα χρειάζεται μεγάλη κινητοποίηση και επαγρύπνηση του λαϊκού παράγοντα και της μαχόμενης Αριστεράς και όχι αναμονή (όπως προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ) ή υποτίμηση των αντιδραστικών εξελίξεων, αφού έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκή θα είναι η πολιτική (ΚΚΕ).
  11. Παλεύουμε για:
  • Για να ανατραπεί η πολιτική του «μαύρου μετώπου» κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και η αντιδραστική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
  • Για να αλλάξει η πολιτική και όχι ο διαχειριστής. Για να σπάσει το «πλαίσιο» της βάρβαρης εκμετάλλευσης και της υποταγής στις αγορές, του κράτους έκτακτης ανάγκης, της επιτροπείας, της διαρκούς λεηλασίας μέσω χρέους, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Για ένα συνολικά άλλο, αντικαπιταλιστικό δρόμο στην ελληνική κοινωνία.
  • Για την εργατική και λαϊκή αντεπίθεση. Για την είσοδο του εργατικού και λαϊκού κινήματος στο προσκήνιο, με νέα απαιτητικότητα και μαχητικότητα. Για να ξηλωθούν όλα τα μνημονιακά μέτρα και οι αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, για ουσιαστικές κατακτήσεις προς όφελος των εργαζομένων και σε βάρος του κεφαλαίου.
  • Για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και των δυνάμεων της ανατροπής.

Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις η Τ.Ε. αποφάσισε τα εξής:

  1. Κινητοποίηση στις 29/12 ημέρα της τρίτης απόπειρας εκλογής για ΠτΔ από το κοινοβούλιο. Προετοιμασία της κινητοποίησης με σύσκεψη των δυνάμεων της μαχόμενης αριστεράς και ανένταχτων αγωνιστών με βάση το πρόγραμμα και τους άξονες που θέτει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για συνεργασία των αντικαπιταλιστικών-αντιιμπεριαλιστικών-αντι-ΕΕ δυνάμεων και προσπάθεια για κοινή δήλωση. Κάλεσμα σε φορείς του μαζικού κινήματος για την συμμετοχή στην κινητοποίηση.
  2. Προετοιμασία για την περίπτωση εκλογικής αναμέτρησης τον Γενάρη για την συμμετοχή σε αυτή, διεξαγωγή συσκέψεων για εγγραφές μελών μέχρι το ορισμένο διάστημα από το ΠΣΟ και ορισμός νέων συνεδριάσεων της Τ.Ε. πάνω στα κομβικά ζητήματα αυτής της πολιτικής μάχης. Εκτίμηση της Τ.Ε. είναι ότι σε περίπτωση εκλογών λόγω της μη εκλογής ΠτΔ δεν μπορεί να γίνει συνδιάσκεψη στις 17 Γενάρη όπως ήταν προγραμματισμένο.
  3. Η Τ.Ε. δεν αποφάσισε θετικά για την πρόταση-επιστολή της ΠΣΟ και της ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς άλλες δυνάμεις για πολιτική συνεργασία για τους εξής λόγους:
  • Δεν είναι σαφής ο χαρακτήρας της πολιτικής συνεργασίας (εκλογική στενά, αφετηρία μόνιμων διεργασιών προς μια νέα μετωπική πολιτική πρόταση ή για την διεύρυνση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;) η φυσιογνωμία της συνεργασίας (όπως γράφει το γράμμα «βασικοί στόχοι αυτού του πλαισίου μπορεί να είναι», πράγμα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμφωνία πέρα της προοπτικής στην κατεύθυνση του πόλου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς όπως ορίζουν οι αποφάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δεν προσδιορίζει σε ποιο πόρισμα καλούμαστε να πάρουμε θέση) και στο σε ποιες δυνάμεις απευθύνεται.
  • Η αναγκαιότητα για την διεξαγωγή της 3ης συνδιάσκεψης δεν έχει απλά τακτικό χαρακτήρα αλλά έχει να επιλύσει σοβαρά πολιτικά ζητήματα όσον αφορά την αποτίμηση της απόφασης της δεύτερης συνδιάσκεψης για την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κίνημα την διετία μετά τις εκλογές του ’12 αλλά και το σχέδιο για την μετωπική συμπόρευση. Ο συσχετισμός και οι πολιτικές διεργασίες έχουν αλλάξει  ως ένα βαθμό τα δεδομένα στο κίνημα και την Αριστερά και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να πορευθούμε με την απόφαση της δεύτερης συνδιάσκεψης ως θέσφατο. Τέλος το γεγονός της συμμετοχής στις διεργασίες της πολιτικής συνεργασίας μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από «διπλό πόστο» με την συμμετοχή τους σε άλλα εγχειρήματα και η μη τοποθέτηση του ΠΣΟ και της ΚΣΕ πάνω σε αυτό εγείρει ερωτηματικά για τους στόχους της πρότασης για την πολιτική συνεργασία και για την προοπτική της.
  • Με βάση τα παραπάνω αποφασίσαμε: Α) την διεξαγωγή εκ νέου στις 29/12 γι’ αυτό το ζήτημα με βάση και να νέα δεδομένα που ενδεχόμενα θα υπάρξουν. Β) Πρόταση στις υπόλοιπες Τ.Ε. Θεσσαλίας για διεξαγωγή περιφερειακής συνεδρίασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω στο τελικούς όρους και πλαίσιο συμφωνίας.
  1. Καλούμε την ΚΣΕ -πριν το ΠΣΟ που θα πάρει την οριστική απόφαση για την πολιτική συνεργασία με δεδομένο ότι δεν δύναται να γίνει συνδιάσκεψη σε περίπτωση εκλογών τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη- να δρομολογήσει και να καλέσει όλες τις τοπικές επιτροπές πανελλαδικά να πάρουν θέση για το τελικό πόρισμα των διεργασιών και να διεξαχθούν περιφερειακές συνεδριάσεις, σε ορισμένο εύλογο χρονικό διάστημα μετά τις γιορτές όπου θα έχουν λήξει οι διεργασίες με τις άλλες δυνάμεις και θα έχουν δημοσιευτεί τα αποτελέσματά τους και η κατεύθυνση για το όνομα. Κατ’ αυτό τον τρόπο το ΠΣΟ και η ΚΣΕ θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις όντας υπόλογοι στην ετυμηγορία των Τ.Ε.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας, 21/12/2014


Related Posts