- Δευ, 09/10/2017 - 21:37
Πρωτοβουλία για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αντικαπιταλιστική και Επαναστατική: Για το ΠΣΟ του Σεπτέμβρη και τα πολιτικά διλήμματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Για το ΠΣΟ του Σεπτέμβρη και τα πολιτικά διλήμματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρωτοβουλία για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αντικαπιταλιστική και Επαναστατική Το γεγονός ότι το ΠΣΟ του Ιούνη δεν κατέληξε σε απόφαση ανέδειξε το έλλειμμα ενός ηγεμονικού σχεδίου μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρά το αυξανόμενο πολιτικό της βάρος, αλλά αποτέλεσε και ευκαιρία για έναν εσωτερικό διάλογο που θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα τέτοιο σχέδιο. Δεν μπορούμε να πούμε πως αυτός ο διάλογος έγινε, κι έτσι καταλήξαμε σε ένα μάλλον φτωχό νέο ΠΣΟ. Το ΠΣΟ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η αντίφαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ίσως πιο εμφανής από ποτέ. Από τη μια πλευρά, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελούν έναν όλο και σημαντικότερο πόλο εντός του κινήματος, το οποίο παρά τις αδυναμίες του εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης και μιας νέας αισιοδοξίας. Η αγωνιστική ακεραιότητα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσελκύει αν όχι πάντα τη συστράτευση, σίγουρα τη συμπάθεια των πιο συνειδητών στοιχείων ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους άνεργους και τη νεολαία. Το κύρος της στο κίνημα έχει αναμφίβολα αυξηθεί. Σε μια σειρά αξιόλογων κινητοποιήσεων τον τελευταίο χρόνο, οι δυνάμεις γύρω της αποτέλεσαν το βασικό κορμό. Από την άλλη, η εσωτερική παράλυση συνεχίζεται. Οι τοπικές στις περισσότερες περιπτώσεις υπολειτουργούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως την ευθύνη την έχει κυρίως η βάση. Τα συντονιστικά όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν αποτύχει να υλοποιήσουν βασικούς συμφωνημένους οργανωτικούς στόχους (έντυπο, γραφεία κοκ). Οι οργανώσεις θα ήταν ευχής έργο να κινητοποιούν στις συνελεύσεις των τοπικών έστω τα μισά μέλη από όσα κινητοποιούν για τις ψηφοφορίες πριν τις συνδιασκέψεις. Η αδυναμία (ή απροθυμία) να συνδεθεί η κινηματική ζωή των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την πολιτική της λειτουργία είναι που δημιουργεί το έδαφος για τα σχέδια μετωπικής συμπόρευσης, ως μαγικές λύσεις που υποτίθεται πως θα φέρουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ επικεφαλής ενός ευρύτερου πολιτικού ρεύματος. Η ασάφεια του χαρακτήρα αυτού του επιδιωκόμενου πολιτικού ρεύματος διαιωνίζεται στις διατυπώσεις αλλά και στις πρακτικές πρωτοβουλίες: θα είναι αντικαπιταλιστικό ή κάτι ευρύτερο; Η ασάφεια, ωστόσο, δεν οφείλεται μόνο στη «συμπορευτική» μεθοδολογία που γνωρίζουμε ήδη από την εποχή της (ατυχούς, για να το πούμε ευγενικά) προσέγγισης με το Σχέδιο Β, αλλά και σε νέα σχέδια που εμφανίστηκαν μετά τη δημιουργία της ΛΑΕ. Στο όνομα μια αντικαπιταλιστικής τακτικής με τον ονομαστικό στόχο να προσεγγίσουμε αγωνιστές και αγωνίστριες που αποδεσμεύτηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται προσπάθεια από μια μερίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μείνει ανοιχτή η πόρτα της πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας με τη ΛΑΕ, και αυτό δεν είναι μυστικό. Η απόφαση του ΠΣΟ κατέγραψε γενικά σωστά την περίοδο, τους συσχετισμούς δύναμης και την πολιτική κατάσταση. Η ανάλυση όμως υπάρχει κίνδυνος να μένει κενή περιεχομένου, όσο δεν καταλήγει σε συγκεκριμένα καθήκοντα και κυρίως σε μια σαφή θέση στα πολιτικά διλήμματα που μας απασχολούν. Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο είδαμε και επισημάναμε τα εξής:
Ως ΠΑΑΕ, σε συνεργασία και με την ΑΡΙΣ, καταθέσαμε προς ψήφιση μια απλή τροποποίηση που διευκρίνιζε ότι, με δεδομένες τις θέσεις και τον πολιτικό τους χαρακτήρα, πολιτική (και εκλογική) συμπόρευση ή συνεργασία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη ΛΑΕ ή/και το ΚΚΕ είναι αδύνατη. Η τροποποίηση πήρε περίπου 20% των παρόντων, αφού καμία άλλη οργάνωση ή τάση δεν την στήριξε. Η μερίδα εκείνη που διαφωνεί ήταν αναμενόμενο να καταψηφίσει, ωστόσο εντύπωση προκάλεσε η στάση της μεγαλύτερης οργάνωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που δήλωσε ότι, ενώ γενικά συμφωνεί, δεν θα ψηφίσει την τροποποίηση γιατί η συζήτηση δεν πρέπει να κλείσει. Η ανάγκη να βγει απόφαση δεν αιτιολογεί αυτή τη στάση, γιατί ήταν σαφές από τους συσχετισμούς ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απόφαση θα έβγαινε. Το ερώτημα ήταν αν θα είναι μια σαφής απόφαση ή μια απόφαση που αναβάλει κρίσιμες αποφάσεις. Σήμερα, παρότι η πλειοψηφία των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι, όπως όλα δείχνουν, εναντίον της πολιτικής/εκλογικής συνεργασίας με τη ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπορεί να το πει αυτό καθαρά. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της συνθετικής λογικής και μια παραλυτικής λογικής ισορροπιών.
Προφανώς μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι ακόμα πιο επιθετική, αλλά αυτός ο εκβιασμός δεν μπορεί να είναι όριο στους αγώνες μας. Στην δική μας λογική, ο στόχος για πτώση της κυβέρνησης δεν λογοδοτεί σε μια επόμενη κυβέρνηση που μπορεί να είναι καλύτερη, αλλά στην πολιτική αποδυνάμωση του συστήματος των καπιταλιστών και τελικά στην εξουσία των ίδιων των εργαζομένων.
Εξαιτίας των αντιφάσεων και προβλημάτων που αναφέραμε, και κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας να οριοθετήσει δημόσια τη σχέση μας με τη ΛΑΕ και το ρεφορμισμό, δεν μπορούσαμε να υπερψηφίσουμε το τελικό κείμενο. Ως ΠΑΑΕ το καταψήφισαμε, ενώ η ΑΡΙΣ ψήφισε λευκό. Το πώς θα συσπειρώσουμε μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων και των καταπιεσμένων γύρω από την αντικαπιταλιστική αριστερά είναι ένα πραγματικό ερώτημα. Σε μια περίοδο ανακατατάξεων και αστάθειας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην απάντηση από όσο συχνά νομίζουμε. Οι πρωτοβουλίες και η πρωταγωνιστική της παρουσία στις μαζικές διαδηλώσεις του Φύσσα, στις 18 Μάρτη, στις φεμινιστικές διαδηλώσεις, στις (έστω ανεπαρκείς) αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις∙ η χωρίς επιφυλάξεις συμμετοχή σε κινητοποιήσεις που δεν ξεκίνησαν από την ίδια, όπως η διεθνιστική αντιφασιστική δράση για τη ματαίωση της παρέλασης της ΧΑ για τα Ίμια ή τα κινήματα αλληλεγγύης για τον Τάσο Θεοφίλου και την Ηριάννα∙ ο ρόλος των αγωνιστών και αγωνιστριών της σε χώρους δουλειάς, όπως στην απεργία των ΟΤΑ, τα νοσοκομεία, ή στην αντίσταση τους πλειστηριασμούς κλπ∙ η συμβολή τους στους δύσκολους κι ωστόσο μερικές φορές νικηφόρους εργατικούς αγώνες στον ιδιωτικό τομέα∙ όλα αυτά είναι έμπρακτα παραδείγματα στα οποία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συσπείρωσε κόσμο πολύ πέρα από τις δυνάμεις της, χωρίς να κάνει πολιτικές υποχωρήσεις για αυτό το λόγο. Η πολιτική σαφήνεια και η αυτοτέλεια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς δεν είναι αντίθετη με την ενωτική λογική μέσα στο κίνημα. Είναι όμως αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση των αντικαπιταλιστικών ιδεών μέσα στο κίνημα. Categories: |