- Δευ, 17/02/2014 - 22:02
ΚΕ Δημοσίου : Αξιολόγηση; Πείτε καλύτερα απολύσεις, ομηρία και τρομοκρατία!
Την ώρα που όλες οι κυβερνητικές εξαγγελίες για έξοδο από την κρίση διαψεύδονται από τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα, την ώρα που το χρηματοδοτικό κενό (17 δις €) προμηνύει και τρίτο μνημόνιο, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εισάγει για ψήφιση σχέδιο νόμου που, μεταξύ άλλων, αλλάζει τον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:
1. Εισάγονται ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα αξιολόγησης: α) Με τους βαθμούς 9 έως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων. β) Με τους βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων. γ) Με τους βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.
2. Τα ποσοστά υπολογίζονται επί του συνόλου των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια Γενική Διεύθυνση και αρμόδιος για τον επιμερισμό τους ανά Διεύθυνση και Τμήμα είναι ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης. Για τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης ο Προϊστάμενος της κάθε Γενικής Διεύθυνσης θα λάβει υπόψη του κριτήρια όπως η παραγωγικότητα των υποκείμενων οργανικών μονάδων και οι αρμοδιότητες που έχουν σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής.
3. Την αξιολόγηση ενεργεί αυτοτελώς ένας αξιολογητής, που είναι ο προϊστάμενος της αμέσως υπερκείμενης οργανικής μονάδας από αυτή που υπηρετεί ο αξιολογούμενος. Ο άμεσος προϊστάμενος του αξιολογούμενου έχει πλέον το ρόλο του εισηγητή. Αν ο αξιολογητής δεν εφαρμόσει o,τι προβλέπεται για τα ανώτατα ποσοστά αριστούχων, μετρίων και κακών υπαλλήλων, διώκεται πειθαρχικά για το αδίκημα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος.
4. Για την αξιολόγηση των Προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων, το ανώτατο ποσοστό αξιολόγησης με τους βαθμούς 9 ή 10 ανέρχεται στο 70%, το οποίο υπολογίζεται επί του συνόλου των προϊσταμένων του ίδιου επιπέδου της κάθε Γενικής Διεύθυνσης.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου επαναλαμβάνεται μονότονα ότι σκοπός είναι να αποκατασταθεί το κύρος και η υποχρεωτικότητα της διαδικασίας αξιολόγησης, ενώ έχουν εκλείψει οι συνήθεις βερμπαλισμοί περί ποιότητας και αποδοτικότητας της διοίκησης. Καθόλου τυχαίο, γιατί αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η εμπέδωση του κοινωνικού αυτοματισμού και του αυταρχικού χαρακτήρα της διοίκησης. Ας δούμε όμως τι πραγματικά θα συμβεί με την αποκατάσταση του «κύρους» της διαδικασίας:
Η μοναδική αξιολόγηση που έχει σημασία για εμάς είναι η αξιολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος σε αυτά τα στρώματα της κοινωνίας που έχουν ανάγκη την κρατική προστασία και τον αναδιανεμητικό ρόλο του. Αξιολογητές των κρατικών λειτουργιών πρέπει να είναι οι ασθενείς των νοσοκομείων που βλέπουν τη δωρεάν δημόσια περίθαλψη να εξαφανίζεται, οι μαθητές που κρυώνουν και πεινάνε στα σχολεία, οι εργαζόμενοι που υποχρεώθηκαν σε ληστρικές ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι άνεργοι που στερούνται οποιουδήποτε επιδόματος ανεργίας και προοπτικής εξεύρεσης εργασίας, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι που στερούνται οποιασδήποτε θεσμικής προστασίας απέναντι στους εργοδότες, οι φτωχοί που κινδυνεύουν να στερηθούν την ελευθερία τους λόγω των οφειλών προς τις εφορίες και τις τράπεζες. Θέλουμε κοινωνικό και εργατικό έλεγχο της κρατικής λειτουργίας. Το νομοσχέδιο είναι το νέο όχημα για τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων σε κάθε τομέα του δημοσίου και για εξευτελισμό και απαξίωση των υπολοίπων. Αποδεικνύει δε πόσο μεγάλο φιάσκο ήταν οι προσπάθειες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να προωθήσει τη «λελογισμένη και ορθολογική περικοπή» των οργανικών θέσεων καταθέτοντας προτάσεις για τα οργανογράμματα και οι διαβεβαιώσεις της ότι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα κάλυπταν τους μνημονιακούς στόχους και θα αποφεύγονταν οι απολύσεις. Αντίθετα, οι απολύσεις θεσμοθετούνται απροκάλυπτα με έναν ακόμη νόμο-έκτρωμα και δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα εξαίρεσης ή εξορθολογισμού. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί! Δεν πρέπει να γίνουμε συνένοχοι στο ξεπούλημα και τη διάλυση του δημοσίου, στην αυταρχικοποίηση του κράτους, στη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε αρένα. Να γίνει το μπλοκάρισμα αυτού του νόμου η αρχή για το ξήλωμα των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων των ελληνικών κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., για την ανατροπή της κυβέρνησης, την παύση πληρωμών στους δανειστές, τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, τη ρήξη και αποδέσμευση από ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να ζούμε και να δουλεύουμε, όχι για τα κέρδη των λίγων, αλλά για ένα κράτος στην υπηρεσία της κοινωνίας. Με Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας και τις ομοσπονδίες πρέπει να κηρύξουμε όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έναν πολύμορφο, συντονισμένο αγώνα με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης. Να προετοιμάσουμε το έδαφος για πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία διάρκειας στις αρχές του Μάρτη. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε! Με αποφασιστικό, μαζικό, συλλογικό αγώνα μπορούμε να νικήσουμε!
Categories: |