Του Σεϊτ Αλντογάν - Δημοσιογράφου
Σε συνθήκες άκρατης τρομοκρατίας, με πλήρη ισχύ του στρατιωτικού νόμου (νόμος έκτακτης ανάγκης) και αφού είχε προηγηθεί ένα μπαράζ διώξεων κι φυλακίσεων όσων το καθεστώς θεωρεί πολιτικούς του αντιπάλους (σημειωτέον ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 50.000 πολιτικοί κρατούμενοι, πάνω από 120.000 είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν απολυθεί από την εργασία τους ενώ είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι πολίτες που αντιμετωπίζουν κατασκευασμένες δικαστικές διώξεις), πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα στην Τουρκία.
Οι εκτιμήσεις που υπήρχαν ότι ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει πέρα από τον κρατικό μηχανισμό, την κινδυνολογική προπαγάνδα, τα ρουσφέτια και οτιδήποτε είχε την δυνατότητα να του αποφέρει ψήφους, και την νοθεία και τις προβοκάτσιες επιβεβαιώθηκαν απόλυτα.
Και πριν αναφερθούμε σε συγκεκριμένα γεγονότα και αριθμούς που αποδεικνύουν ότι τα επίσημα αποτελέσματα (αυτή την στιγμή 12.30 το βράδυ τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το αποτέλεσμα είναι 51,4% υπέρ του ΝΑΙ και 48,6%) είναι προϊόν απάτης και νοθείας να δούμε τι είχε προηγηθεί.
Από τις 6 το απόγευμα και ενώ η διαδικασία του δημοψηφίσματος ήταν σε εξέλιξη, όλα τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και ειδικά το κρατικό πρακτορεία ΑΝΑΤΟΛΗ καλλιεργούσαν ένα πανηγυρικό κλίμα για την κυβέρνηση αναφέροντας εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών ότι το ΝΑΙ θα προηγηθεί με ένα ποσοστό 10-15%!
Στις 9 το βράδυ και ενώ το ANADOLU σέρβιρε την πληροφορία ότι έχει καταμετρηθεί το 90% των ψηφοδελτίων έρχεται ταυτόχρονη ανακοίνωση από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο που κάνει λόγο ότι είχαν καταμετρηθεί το 76% των ψηφοδελτίων και η καταμέτρηση συνεχίζεται.
Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις 9.30 η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα είχε ολοκληρωθεί, εκατοντάδες ήταν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι που την διέψευδαν.
Την ίδια στιγμή οι καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία σε μια σειρά περιοχές ερχόταν βροχή. Δεκάδες τα εκλογικά τμήματα στα οποία βρέθηκαν πολλαπλάσια ψηφοδέλτια από αυτούς που ψήφισαν και τα οποία θεωρήθηκαν έγκυρα (με το ΝΑΙ φυσικά να επικρατεί συντριπτικά).
Σε 1.000.000 υπολογίζει μια πρώτη εκτίμηση τα ψηφοδέλτια που θεωρήθηκαν άκυρα τα οποία στην μεγάλη πλειονότητα τους έγραφαν ΟΧΙ.
Και το πιο βασικό που δεν θα μπορούσε να νομιμοποιηθεί σε καμιά χώρα που θέλει να λέγεται ότι είναι στοιχειωδως δημοκρατική: βρέθηκαν 2.500.000 ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα του εκλογικού κέντρου και όμως με απόφαση του το Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) αυτά τα ψηφοδέλτια τα θεωρεί έγκυρα, καταπατώντας ακόμα και τις δικές του διατάξεις.
Η νοθεία δηλαδή που υπήρξε ήταν τόσο εκτεταμένη που ακόμα και ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Μπουλέντ Τεζτσάν δήλωσε: «Το Ανώτατο Συμβούλιο απέτυχε στο ρόλο του επιτρέποντας την απάτη στο δημοψήφισμα».
Ανάλογη ανακοίνωση υπάρχει και από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP το οποίο κάνει λόγο ότι το ποσοστό νοθείας κυμαίνεται σε 3-4% και δηλώνει ότι θα αμφισβητήσει τα ⅔ των ψήφων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρ' όλες τις μεθοδεύσεις του καθεστώτος το ΟΧΙ επικράτησε σε πολύ μεγάλες πόλεις όπως η Αγκυρα και η Κωνσταντινούπολη με τις εργατικές περιοχές να του δίνουν πολύ μεγάλο ποσοστό.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το εκλογικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από το λαϊκό κίνημα και οι επιδιώξεις του νέου "Σουλτάνου" θα μείνουν στους σχεδιασμούς του. Οι ταξικές μάχες δίνονται κυρίως στους χώρους δουλειάς, και όχι σε εκλογικές διαδικασίες.
Φυσικά θα επανέλθουμε με πιο αναλυτικές πληροφορίες στο θέμα του δημοψηφίσματος.
Υ. Γ Μετά την ανακοίνωση του νόθου αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλημμύρισαν από βίντεο με αυθόρμητες διαδηλώσεις που σχηματίστηκαν σε μια σειρά πόλεις ενάντια στον Ερντογάν και την κυβέρνησή του.