• Δευ, 09/10/2017 - 11:48
Ανακοίνωση Ομάδας Φύλου : Η επιλογή φύλου είναι μόνο δική μας!

ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!

Η συζήτηση στη Βουλή για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι αποτέλεσμα της πάλης ενός ολόκληρου κινήματος ενάντια στην καταπίεση, και ταυτόχρονα αφορμή για να ανοίξει πιο πλατιά στην κοινωνία το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού. Την εβδομάδα της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή δόθηκε το βήμα σε ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις όπως το ΣΥΔ και οι Υπερήφανοι Γονείς, που έφεραν στα έδρανα της βουλής και σε ευρεία δημοσιότητα για πρώτη φορά το γιατί είναι απαραίτητη η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα σε τρανς ανθρώπους να επιλέγουν το όνομα και το φύλο που θα αναγράφεται στα επίσημα έγγραφά τους χωρίς να προϋποτίθεται οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση. Είναι ένα προχώρημα που θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας να ζουν καλύτερα και πληρέστερα την καθημερινή τους ζωή. Το αν θα γίνουν ιατρικές επεμβάσεις, ποιες και πότε, είναι προσωπική επιλογή του κάθε τρανς ατόμου και ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μέχρι τώρα αναγωγή τους σε προϋπόθεση, πέρα από το γεγονός ότι παραβιάζει την ιδιωτική ζωή και έχει χαρακτηριστεί από μια σειρά διεθνών οργανισμών ως ένα είδος βασανισμού, βάζει και ταξικούς φραγμούς στο ποιες και ποιοι μπορούν να προχωρήσουν στην αλλαγή εγγράφων.

Την ίδια στιγμή που αποτελεί προχώρημα, το νομοσχέδιο, όπως κάθε θεσμικός χειρισμός δικαιωμάτων, έχει ελλείψεις. Πρώτο, αποκλείονται τα έγγαμα άτομα. Ασκείται δηλαδή πάνω τους ένας στυγνός εκβιασμός να επιλέξουν ανάμεσα στον αυτοπροσδιορισμό τους και την οικογένειά τους, ακόμη και αν η οικογένεια δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Η επίσημη αιτιολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα προκύψουν ομόφυλα ζευγάρια» είναι μια παραδοχή ότι υποχωρεί στον ομοφοβικό συρφετό που αρνείται τους ομόφυλους γάμους. Τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ στη σύγκρουση με κάθε λογής συντηρητική δύναμη δεν φάνηκαν μόνο όταν σαν κυβέρνηση υποσχέθηκε τη «συνέχεια του κράτους», αλλά ήδη από το 2014 όταν ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να τοποθετηθεί καθαρά στο θέμα της παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια γιατί «δεν έχει αποφανθεί η επιστήμη».

Δεύτερο, το νομοσχέδιο ξεκίνησε αποκλείοντας τα ανήλικα άτομα. Μετά από την επεξεργασία της επιτροπής, το όριο στο οποίο θα μπορεί κανείς να κάνει αλλαγή εγγράφων προτείνεται να κατέβει στα 15 έτη (αυτό μάλιστα θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή» για κάποιους βουλευτές όταν έρθει η ώρα της ψήφισης), αλλά με προϋπόθεση μια γνωμάτευση από κρατικό φορέα. Αν και θα είναι θετική εξέλιξη η ενσωμάτωση αυτής της τροπολογίας, παραμένει μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των τρανς ατόμων που έχουν επίγνωση του φύλου τους από πολύ μικρότερη ηλικία, ενώ στην ουσία επαναλαμβάνεται το μοτίβο ότι πρέπει «να αποφανθεί η επιστήμη». Πρακτικά δε, η προϋπόθεση της γνωμάτευσης δημιουργεί χρονοβόρες και ψυχοφθόρες διαδικασίες, ενδεχομένως και οικονομικά απαγορευτικές.

Τρίτο, η διαδικασία γίνεται με δικαστική απόφαση. Αφενός τα έξοδα και ο χρόνος που απαιτείται για την αλλαγή εγγράφων με δικαστήριο αποτελούν ένα ακόμη εμπόδιο σε μια μερίδα πληθυσμού που είναι από τις πιο καταπιεσμένες και ήδη αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες σε πολύ απλούστερες διαδικασίες. Αφετέρου, κάτι που είναι προσωπική επιλογή και αφορά το πώς θα ζήσει τη ζωή του ένα πρόσωπο αφήνεται στην κρίση ενός/μιας δικαστή που λειτουργεί μέσα σε μια κοινωνία και, ιδίως, σε έναν κρατικό μηχανισμό εμποτισμένο με τρανσφοβία και γαλουχημένο με προκαταλήψεις.

Το νομοσχέδιο έχει και άλλα προβληματικά σημεία όπως η μη αναγραφή του νέου ονόματος του γονέα σε πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης παιδιών, η μη δυνατότητα τρίτης επιλογής για το φύλο, ο περιορισμός ότι τα έγγραφα μπορούν να αλλάξουν το πολύ μία φορά μετά την πρώτη κλπ.

Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, ενώ για την ολομέλεια επιφυλάσσονται η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων. Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει ακόμη περισσότερες προϋποθέσεις για την αλλαγή των εγγράφων, χωρίς φυσικά να είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσει τελικά το νομοσχέδιο, διαλύοντας έτσι κάθε αυταπάτη ότι μπορεί ένα τέτοιο κόμμα να ακολουθήσει ένα «προοδευτικό» προφίλ σαν αυτό που προέβαλε το καλοκαίρι. Η συζήτηση στην επιτροπή χαρακτηρίστηκε από πλήθος τρανσφοβικών δηλώσεων και «προβληματισμών», ενώ τοποθετήθηκε ακόμη και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου! Η δεξιά προέβαλε γελοία επιχειρήματα όπως η …αποφυγή της στρατιωτικής θητείας, η παραγραφή χρεών ή η «πρόωρη» συνταξιοδότηση των γυναικών, λες και η τελευταία είναι «προνόμιο». Αυτό μας δίνει μια καλή εικόνα το αν και σε τι βαθμό μπορούν να είναι “σύμμαχοι” του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος τα αστικά κόμματα, εκπρόσωποι του συστήματος που παράγει την καταπίεση.

Ενώ όμως δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από το αστικό μπλοκ και τον ομοφοβικό βόθρο που έχει μαζέψει πίσω του, περιμέναμε από την Αριστερά, που οφείλει να είναι η φωνή όλων των καταπιεσμένων και των αγώνων τους. Το ΚΚΕ δυστυχώς καταψήφισε, ισχυριζόμενο ότι «στο όνομα του ατομικού δικαιώματος» το νομοσχέδιο δεν «προσεγγίζει στο ελάχιστο τις κοινωνικές προϋποθέσεις για να στηριχθεί» το δικαίωμα αυτό. Το μεγαλυτερο κόμμα της Αριστεράς επιλέγει για άλλη μια φορά να αγνοήσει τον παλμό και να υποτιμήσει τις μάχες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος και τη δύναμη που θα προκύψει για όλη την εργατική τάξη αν γίνει ένα βήμα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων ενός από τα πιο χτυπημένα κομμάτια της. Μέσω της αφηρημένης θεωρητικολογίας αποφεύγει να απαντήσει για την ταυτότητα φύλου μεταθέτοντας το θεμελιώδες δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού από το σήμερα σε μια αόριστη κοινωνία που θα μπορεί να ...τον διαχειριστεί.

Ισχυρισμοί ότι «υπάρχουν σοβαρότερα ζητήματα για να ασχοληθούμε», ουσιαστικά υπεκφεύγουν να τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα. Αντίστοιχα επιχειρήματα έχουν κατά καιρούς ορθωθεί όταν άνοιγαν ζητήματα ρατσισμού, προσφυγικού, γυναικείας καταπίεσης και σεξισμού στην κοινωνία, «για να πετάξουν τελικά τη μπάλα στην εξέδρα». Όμως δεν υπάρχουν προτεραιότητες και «πολυτέλειες», όλα τα ζητήματα συνδέονται. Η υπεράσπιση των καταπιεσμένων είναι όρος για να έχουμε νίκες ενάντια στις διακρίσεις και το «διαίρει και βασίλευε», για να έχουμε την αυτοπεποίθηση να παλέψουμε ενωμένες-οι σε όλα τα μέτωπα.

Ο νόμος για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου πρέπει να ψηφιστεί χωρίς να επιβαρυνθεί με παραπάνω προϋποθέσεις. Η ψήφισή του θα είναι δικαίωση του κινήματος που εδώ και χρόνια έχει ανοίξει ουσιαστικούς προβληματισμούς και κυρίως έχει δώσει μάχες, φέρνοντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην ημερήσια διάταξη. Ταυτόχρονα χρειάζεται σύσσωμο το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα να συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τις διεκδικήσεις για άσυλο και ανοιχτά σύνορα, καθώς η νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών/τριών χωρίς προϋποθέσεις είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και κατά συνέπεια η αναγνώριση ταυτότητας φύλου σε τρανς πρόσφυγες.

Χρειάζεται να δοθεί συνέχεια με τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των ΛΟΑΤΚΙ+, γυναικείων και αριστερών οργανώσεων, απέναντι σε μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα που με χίλιους τρόπους στέλνουν το μήνυμα ότι τις αποφάσεις για την προσωπική ζωή μπορεί να τις επηρεάζει κάθε είδους φορέας, από την εκκλησία και την «επιστήμη» μέχρι τα δικαστήρια. Το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα να παλέψει μαζί με όλες τις εργάτριες και τους εργάτες, με τα σωματεία και τα συνδικάτα στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας, με τους φοιτητικούς συλλόγους, με τις μαθήτριες και τους μαθητές. Όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που ήδη δίνουν μάχες ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολών και στα κλεισίματα σχολείων, που παλεύουν για χρηματοδότηση, για μόνιμες προσλήψεις, για συγγράμματα, για δωρεάν συγκοινωνίες και όλα όσα χρειαζόμαστε, είναι οι πραγματικοί σύμμαχοί μας για να κερδίσουμε τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

  • Διεκδικούμε την αναγνώριση ταυτότητας φύλου ως θεμελιώδες δικαίωμα στο οποίο τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχει οποιοδήποτε άτομο αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος άλλου φύλου από αυτό που του αποδόθηκε.

  • Διεκδικούμε σεξουαλική αγωγή στα σχολεία σαν μόνιμο μάθημα με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όχι τις προχειρότητες του Υπουργείου Παιδείας με τις θεματικές βδομάδες για το φύλο, που έδωσαν πάτημα να ξεφυτρώσουν τρανσφοβικές και ομοφοβικές ημερίδες μίσους.

  • Διεκδικούμε πλήρη κάλυψη των ιατρικών επεμβάσεων και των ορμονοθεραπειών για όλα τα τρανς άτομα που τις επιθυμούν από την κοινωνική ασφάλιση και το ΕΣΥ.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση που καλείται από ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και φορείς έξω από τη Βουλή τη μέρα ψήφισης του ν.σ., Δευτέρα 9 Οκτώβρη (4.30-8.30 μμ).