• Δευ, 13/11/2017 - 20:07
Το κίνημα εμποδίζει τις κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας [του Γιώργου Κρεασίδη]

του Γιώργου Κρεασίδη

Σε μια σημαντική ρωγμή στη μνημονιακή πολιτική εξελίσσεται η σύγκρουση για τους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, η οποία αναδεικνύεται σε ένα βασικό χαράκωμα στη μάχη ενάντια στην 3η αξιολόγηση εφαρμογής της μνημονιακής συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο ένας μετά τον άλλο οι εκπρόσωποι της Τρόικας, αρχικά ο Ντάιλσεμπλουμ, στη συνέχεια ο Ντράγκι της ΕΚΤ και την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γ. Μάρεϊ, στην τακτική ενημέρωσή του, απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών.
Την ίδια στιγμή η υπόθεση αυτή γίνεται το Βατερλό για το κοινωνικό πρόσωπο και το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης που έχει εξαπολύσει διώξεις με αιχμή τη μήνυση στα μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης Ζ. Κλεισιάρη και Η. Σμήλιο (βλέπε σελ. 19) από την πρόεδρο των συμβολαιογράφων της Θεσσαλονίκης Ι. Μπιλίση-Χρουσαλά, η οποία οδηγείται στον εισαγγελέα για κατάχρηση 500.000 ευρώ, ενώ παράλληλα από Μαξίμου ξεκινά ένας πόλεμος λάσπης με «νον πέιπερ» και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα.

Την ίδια στιγμή το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, μετά την πετυχημένη πανελλαδική κινητοποίηση και συνέλευση στις 4 Νοέμβρη προγραμματίζει την ανάπτυξη και κλιμάκωση της δράσης του.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση Τσίπρα είναι στριμωγμένη καθώς δεν προχωρά η μαζική κατάσχεση σπιτιών και ακίνητης περιουσίας από τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, αφού στα ειρηνοδικεία της χώρας τα τελευταία δυο χρόνια οι πλειστηριασμοί εμποδίζονται από τη λαϊκή κινητοποίηση. Οι τράπεζες, αλλά και τα κερδοσκοπικά φαντς ιεραρχούν ψηλά το θέμα, αδημονώντας να βρεθούν με μια τεράστια ακίνητη περιουσία, αλλά και να εκβιάσουν – τρομοκρατήσουν όσους αδυνατούν να πληρώσουν, αφού ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού βρίσκεται παγιδευμένο σε «κόκκινα δάνεια». Τα ίδια συμφέροντα βιάζονται να περάσουν στην επόμενη φάση που αφορά την αγροτική γη, η οποία είναι υποθηκευμένη σε ποσοστό που ξεπερνά το 70% στην Πειραιώς, που «ρούφηξε» την Αγροτική Τράπεζα. Οι πλειστηριασμοί προορίζονται να συμπληρώσουν τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις για οφειλές που γίνονται καθημερινά από τους λογαριασμούς φτωχών και κατεστραμμένων μικρομεσαίων. Αυτή η κολοσσιαία αναδιανομή πλούτου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων εκφράζεται με τη στοχοποίηση της ιδιοκατοίκησης από την πρώτη μέρα των μνημονίων. Τα φτωχοποιημένα και χρεοκοπημένα νοικοκυριά είναι οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» των «νον πέιπερ» που στέλνει το επιτελείο προπαγάνδας του Μαξίμου.

Η λαϊκή κινητοποίηση που έβαλε φραγμό στους πλειστηριασμούς οδήγησε στην παγκόσμια πρωτοτυπία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προκειμένου να προχωρήσουν με διαδικασίες φαστ-τρακ, μια διαδικασία νομικά αμφιλεγόμενη ακόμα και για τη μνημονιακή Ελλάδα. Η Τρόικα εκπροσωπώντας τα αρπακτικά συμφέροντα ανέδειξε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε ένα από τα 113 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, ενώ αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, όπως αυτό του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, στοχοποιούν το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Ο Τσακαλώτος έφτασε στο σημείο να «διαρρέει» ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες, τα συμφέροντα των οποίων ταυτίζει με την κοινωνία, αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ντράγκι και του εκπροσώπου του ΔΝΤ λειτούργησαν σαν εντολές για την κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής προγραμματίζει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου μετατρέποντας σε «ιδιώνυμο» αδίκημα τη διαμαρτυρία για τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία, ώστε να διώκεται αυτεπάγγελτα και όχι μετά από μήνυση!

Η πετυχημένη πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών το Σάββατο 4/11, έχει δώσει ώθηση στη δράση του και έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, που είχε υποτιμήσει την προηγούμενη αντίστοιχη προσπάθεια στις 31/8 στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν ήταν μόνο η μαζικότητα της διαδήλωσης, αλλά και η θερμή υποδοχή από τον κόσμο στο δρόμο που κάνει την κυβέρνηση να ανησυχεί. Εξάλλου ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς δείχνει πως ακυρώνεται στην πράξη ένα μνημονιακό μέτρο μέσα από τη λαϊκή κινητοποίηση, αλλά και ότι η ολοκληρωτική προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό μπλοκ δε σημαίνει και το τέλος κάθε ελπίδας.

Στη συνέλευση που ακολούθησε στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ με τη συμμετοχή πάνω από 50 συλλογικοτήτων και κινήσεων από όλη την Ελλάδα, με τους Συντονισμούς Συλλογικοτήτων Αττικής και Θεσσαλονίκης ανάμεσά τους, αποφασίστηκε η συγκρότηση Πανελλαδικού Δικτύου Συλλογικοτήτων και Πρωτοβουλιών κατά των πλειστηριασμών, με επόμενα αγωνιστικά βήματα την κινητοποίηση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενάντια στις ηλεκτρονικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στις 21/11 και την πανελλαδική μέρα δράσης την επομένη μέρα, με συγκεντρώσεις σε εφορίες, κεντρικά καταστήματα τραπεζών και ειρηνοδικεία. Παράλληλα, για τις 29/11 ή όποια μέρα επιχειρηθεί η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες, υπάρχει κάλεσμα για πλατιά πανεργατική παλλαϊκή κινητοποίηση.

 

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 12.11.2017