• Δευ, 08/05/2023 - 14:33
Το νερό δεν είναι εμπόρευμα !

Απαντήσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα ερωτήματα που έθεσε η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού εν όψει της προεκλογικής περιόδου

 

  1. Ποια η θέση σας για την μεταφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο έως τις 23/12/2023 σε υλοποίηση των αποφάσεων 190 &΄ 191 /2022 της ολομέλειας του ΣτΕ και της απόφασης 7/2023 της Επιτροπής Συμμόρφωσης;

Στο προγραμματικό πλαίσιο πάλης, θεμελιώδης θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η εναντίωση σε κάθε ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υποδομών, υπηρεσιών και λειτουργιών.

Σε αυτή τη βάση εκφράζουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους (κινηματικά, πολιτικά κ.α.), την κατηγορηματική μας θέση μας για επαναφορά στο δημόσιο όλων των εταιρειών που αφορούν την κοινωνική ωφέλεια καθώς και την κατάργηση των Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ.

Η μεταφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο – γέννημα του 3ου μνημονίου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την πλήρη συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - στο Δημόσιο, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣτΕ, είναι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η ολοκλήρωση της εξασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του κύκλου του Νερού υπέρ των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας απαιτεί, ταυτόχρονα, τον κοινωνικό και εργατικό έλεγχο στη λειτουργία των εταιριών.

  1. Ποια η θέση σας για την μεταφορά στο Δημόσιο του 11,33% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και του 24,02% της ΕΥΑΘ που βρίσκονται στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ;

Στα πλαίσια της ριζικής εναντίωσης που περιγράφουμε στην προηγούμενη απάντηση-θέση, αρνούμαστε να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση επιμέρους ποσοστών και μεσοβέζικης «λογιστικής» τακτοποίησης του σημαντικότατου κοινωνικού ζητήματος του Νερού.

Θεωρούμε ότι οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πρέπει να είναι 100% κτήμα του ελληνικού λαού και κάτω από κοινωνικό - εργατικό έλεγχο.

  1. α) Ποια η θέση σας σχετικά με την συνέχιση της παραμονής ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο χρηματιστήριο;

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στη χρηματιστικοποίηση των κοινών αγαθών όπως το Νερό, η Ενέργεια, οι επικοινωνίες, οι συγκοινωνίες, κλπ. Η ιδιωτικοποίηση και η συμμετοχή στο χρηματιστήριο είναι εκείνη η διαδικασία που οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών και υποβάθμιση των υπηρεσιών προς το λαό που φθάνουν μέχρι το ακραίο σημείο να βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή, όπως απέδειξε το έγκλημα στα Τέμπη.

 

β) Ποια η θέση σας για την επανένωση ΕΥΔΑΠ ΑΕ με την ΕΥΔΑΠ Παγίων και αντίστοιχα η ΕΥΑΘ ΑΕ με την ΕΥΑΘ Παγίων ώστε να υπάρχει ενιαίος οικονομικός και λειτουργικός κύκλος στη διαχείριση του κύκλου του νερού από τις πηγές έως τις βρύσες των σπιτιών σύμφωνα και με το σκεπτικό της απόφασης 1886/2022 του ΣτΕ;

Είμαστε υπέρ μίας και ενιαίας δημόσιας ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Η διάσπαση/κατακερματισμός των υπηρεσιών αυτών (όπως έγινε και με τον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ) είναι το πρώτο βήμα για το ξεπούλημα των πιο κερδοφόρων φιλέτων τους σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες, πολυεθνικές ή/και ελληνικές που αποσκοπούν στην αύξηση της κερδοφορίας τους, με όποιο κοινωνικό κόστος.

  1. Με το ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/Α΄/2023) θεσμοθετήθηκε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την διατήρηση, τροποποίηση ή κατάργηση του νόμου.

Η θεσμοθέτηση ρυθμιστικών αρχών σε κοινωνικά αγαθά εντάσσεται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποβλέπει στην αντιμετώπισή τους ως εμπόρευμα και αποσκοπεί στη ρύθμιση της αγοράς του αγαθού που «απελευθερώνεται».

Είναι ένα σαφές πρώτο βήμα στην διαδικασία ιδιωτικοποίησής του κοινωνικού αγαθού. Αυτή είναι η εμπειρία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά και από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

Η θεσμοθέτηση Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων είναι ενέργεια αυτή κινείται στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του νερού και της διαχείρισης των αποβλήτων. Η διάταξη αυτή για το νερό και τα απόβλητα αποτελεί ποιοτική τομή στις συνεχείς προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης και όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να προωθήσουν την αγορά του νερού, κόντρα ακόμα και σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που κατοχυρώνουν τον δημόσιο έλεγχο στο νερό.

Η θέση μας είναι η κατάργηση του νόμου με τον οποίο θεσμοθετήθηκε.

  1. Ποια η θέση σας για τη μέθοδο κοστολόγησης – τιμολόγησης του αστικού ή του αγροτικού νερού, σύμφωνα με την απόφαση 2519/2022 του ΣτΕ ώστε να μην αντιμετωπίζεται το νερό ως εμπορικό προϊόν;

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η απρόσκοπτη, καθολική πρόσβαση του λαού σε πόσιμο νερό αλλά και αποχέτευση που πρέπει να περιλαμβάνεται, είναι θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου. Σε αυτό το πλαίσιο εναντιωνόμαστε σε κάθε νομοθετική προσπάθεια εμπορευματοποίησής του και είμαστε υπέρ των όποιων κινήσεων δείχνουν προς την άλλη κατεύθυνση.

Με αυτή την έννοια είμαστε υπέρ της συγκεκριμένης απόφασης.

Βασική θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ότι εκτός από τις κινήσεις σε νομικό επίπεδο, είναι απαραίτητο και εντέλει καθοριστικό για την εξέλιξη του όποιου ζητήματος, η οργάνωση του κινήματος για την προστασία του νερού ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Η κινηματική οργάνωση του λαού και των εργαζομένων είναι πρώτης προτεραιότητας για την ουσιαστική διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

  1. Ποια η θέση σας για την χρονική επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης μεταξύ ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ Παγίων, ώστε να δοθεί η διαχείριση και λειτουργίας του ΕΥΣ Αττικής στην ΕΥΔΑΠ, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ;

Είμαστε πλήρως αντίθετη με την οποιαδήποτε προσπάθεια παράδοσης σε επιχειρηματικούς ομίλους της λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ.), του Λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας. Η κίνηση αυτή που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού. Θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει η διαχείριση και λειτουργία του ΕΥΣ Αττικής στην ΕΥΔΑΠ, με βάση την προϋπάρχουσα σύμβαση.

  1. Ποια η θέση σας και πώς θα ενεργήσετε για άμεσες στοχευμένες, μαζικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων, σε όλους τους οργανισμούς ύδρευσης-αποχέτευσης-άρδευσης (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ-ΔΕΥΑ), ώστε να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των οργανισμών αυτών;

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ακολουθήσει με συνέπεια όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έχει ως απαραίτητο συμπλήρωμα τη συστηματική υποβάθμιση των υπηρεσιών που αυτές παρέχουν, το οποίο με τη σειρά του επιτυγχάνεται με την υποστελέχωση κρίσιμων τομέων των οργανισμών αυτών. Κατά συνέπεια, προκειμένου να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητα τους που αυτοί είχαν πριν τον τεμαχισμό/ξεπούλημά τους απαιτείται να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κατοχυρωμένα όλα τα εργασιακά δικαιώματα στους τομείς της δραστηριότητάς τους.

  1. Ποια η θέση σας για την πρόταση να κατοχυρωθεί συνταγματικά η δημόσια ιδιοκτησία των οργανισμών ύδρευσης – αποχέτευσης και η μη κερδοσκοπική διαχείριση του κύκλου του νερού καθώς επίσης και η συνταγματική κατοχύρωση της καθολικής και απρόσκοπτης πρόσβασης όλων σε καθαρό πόσιμο νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης ώστε να σταματήσουν οι διακοπές υδροδότησης στο οικιακό νερό λόγω οφειλών που πλήττουν κυρίως τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά;

Είμαστε υπέρ αυτής της πρότασης.

Η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του νερού και των αποβλήτων, όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε εκτίναξη της τιμής του νερού, υποβάθμιση της ποιότητας του και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το νερό είναι το πιο πολύτιμο φυσικό αγαθό για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου και κάθε ζωής στη γη ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Η διαχείριση του κύκλου του νερού είναι θεμελιακό ζήτημα για την υγεία του λαού και έχει κομβική σημασία για τον αγροτικό τομέα και τα διατροφικά αγαθά.

Το νερό δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει εμπόρευμα.

Όπως όμως έχει δείξει και η έως τώρα εμπειρία αντίστοιχων συνταγματικών άρθρων για κοινωνικά αγαθά πχ. άρθρο 16 για το δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν αρκεί μόνο αυτό και θα είναι πάντα διακύβευμα απέναντι στις συστημικές προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του κύκλου του νερού.

Απαιτείται οι συλλογικότητες στις γειτονιές να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της σημασίας της πάλης για τα κοινωνικά αγαθά αλλά και το εργατικό κίνημα να θέσει στην ατζέντα των διεκδικήσεων του με σταθερό τρόπο το ζήτημα των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.

Απαιτείται η ανάπτυξη συνολικού αγώνα που θα βάλει στόχους πάλης :

  • Για να είναι δημόσιος όλος ο κύκλος του νερού και της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, με προστασία του περιβάλλοντος και με κοινωνικό-εργατικό έλεγχο.

  • Για δραστική μείωση των οικιακών τιμολογίων και των τιμολογίων των φτωχών αγροτικών νοικοκυριών. Κατάργηση του ΦΠΑ, καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά. 

  • Για ανατροπή όλου του πλέγματος μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων.

  • Για απειθαρχία στις ντιρεκτίβες της ΕΕ, ρήξη και αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ.