Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε παρατεταμένη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση. Η ψήφιση και εφαρμογή των μνημονίων έχουν επιβάλλει συνθήκες κοινωνικής καταστροφής στα λαϊκά στρώματα, μια καταστροφή, η οποία συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση από την μεριά του αστικού μπλοκ εξουσίας.
Οι βασικοί κόμβοι της αστικής στρατηγικής είναι η πάση θυσία παραμονή στη ζώνη του ευρώ και στο άρμα της Ε.Ε. καθώς και το προχώρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Βασική επιδίωξη αυτής της στρατηγικής είναι η τροποποίηση του συσχετισμού δύναμης σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας και προς όφελος του κεφαλαίου καθώς και το προχώρημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Οι περαιτέρω μειώσεις μισθών, το φορολογικό, η επίθεση στο Δημόσιο σύστημα υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία και το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται από το Μνημόνιο 3 είναι οι όψεις εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Βασική μας εκτίμηση αποτελεί, πως η επίθεση το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και είναι πιθανόν το επόμενο διάστημα να έχουμε και νέο πακέτο μέτρων.
Οι επιλογές του αστικού μπλοκ εξουσίας έχουν επιφέρει ρήξη στις κοινωνικές εκπροσωπήσεις και συμμαχίες της αστικής τάξης με αποτέλεσμα την αποδέσμευση μεγάλου τμήματος των λαϊκών στρωμάτων από τις κυρίαρχες πολιτικές. Η δημιουργία συνθήκης αδυναμίας των «από πάνω» να κυβερνήσουν οδηγεί την κυβέρνηση στην μόνη επιλογή που μπορεί να έχει για να επιβάλλει αυτή τη πολιτική. Την επιβολή ενός κλίματος αυταρχισμού με την αύξηση της καταστολής, την προσπάθεια τρομοκράτησης και δημιουργίας κλίματος φόβου, η περαιτέρω εξατομίκευση και η επιβολή συνθηκών κοινωνικού κανιβαλισμού. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η αύξηση της καταστολής με τις συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών και οι επιθέσεις στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους.
Στον αντίποδα, η αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος να απαντήσει με συνολικό τρόπο στην επίθεση και να συνολικοποιήσει τις αντιστάσεις επιτείνουν το «μούδιασμα» του λαϊκού παράγοντα. Η απεργία διαρκείας στο ΜΕΤΡΟ που ήδη επεκτείνεται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε άλλους κλάδους, όπως οι ναυτεργάτες, δείχνει έμπρακτα το δρόμο της ανατροπής του σφαγείου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, ξεπερνώντας τη στάση αναμονής της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Μ' αυτή τη μάχη το εργατικό κίνημα παίρνει τη σκυτάλη από το διεθνή αντιφασιστικό ξεσηκωμό της 19 Γενάρη και πρέπει να στηριχθεί ολόπλευρα
Σε αυτό το κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέκεται με ανεπάρκεια, μετατοπιζόμενος σε όλο και πιο δεξιά τοποθέτηση, συνεχίζοντας στην λογική του «ώριμου φρούτου» ενώ το Κ.Κ.Ε. αρνείται να αναμετρηθεί με τα πραγματικά επίδικά της ταξικής πάλης.
Από την μεριάς μας, η παρέμβαση μας παραμένει αντιφατική. Από τη μία δεν έχει αναπτυχθεί αγώνας το τελευταίο διάστημα, που τα μέλη μας να μην έχουν εμπλακεί. Από την άλλη η αδυναμία του Κ.Σ. να ενοποιήσει την κουβέντα δεν βοηθούν στην ενιαία και αποτελεσματική έκφραση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Σε αυτά τα πλαίσια, προχωράμε στην Β΄ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη μας στα τέλη Μαρτίου. Εκτιμούμε πως με αφορμή την συνδιάσκεψη πρέπει να κινηθούμε σε κατεύθυνση ανασυγκρότησης, να ξεπεράσουμε την προβληματική λειτουργία των ΤΕ κάνοντας συχνότερες διαδικασίες και αναπτύσσοντας πιο αποτελεσματική δράση με μαζικές εξορμήσεις, να συγκροτήσουμε τις κλαδικές επιτροπές και τελικά να πετύχουμε το βάθεμα της πολιτικής μας συμφωνίας, την ανάπτυξη ενός βαθιού και συντροφικού διαλόγου έτσι ώστε να μπορέσουμε:
1. Να βαθύνουμε και να εμπλουτίσουμε το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, ώστε να μπορεί α εξειδικευτεί και να εμπλουτιστεί η λογική ότι υπάρχει άλλος δρόμος χωρίς ευρώ, Ε.Ε., μνημόνια και χρέος.
2. Να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη μαζικών αγώνων, στην οργάνωση της εργατικής τάξης και του λαού, στο συντονισμό των κινημάτων, στην δημιουργία δομών δυαδικής εξουσίας.
3. Να αναμετρηθούμε με το ερώτημα της εξουσίας, πέρα από λογικές διαχείρισης και κυβερνητικής εναλλαγής
4. Να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ευρεία μετωπική συσπείρωση των δυνάμεων που κινούνται σε ριζοσπαστική, αντί-ΕΕ και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε τις Τ.Ε. και τις Κ.Ε. να συνεδριάσουν άμεσα και να αποφασίσουν για την παρέμβαση τους στα μέτωπα που ανοίγουν στην πόλη τόσο στο εργατικό όσο και στο τοπικό κίνημα.
Καλούμε την Κ.Σ.Ε. να διευκρινίσει άμεσα την ημερομηνία διεξαγωγής της συνδιάσκεψης, να δημοσιοποιήσει τις θέσεις και να ξεκαθαρίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες διεξαγωγής της συνδιάσκεψης.
Στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την προσπάθεια συντονισμού των Πρωτοβουλιών κατοίκων στις αρχές Φλεβάρη καθώς και την συνέλευση που καλεί η Πρωτοβουλία Α’βάθμιων στις 17/2.
Συμμετέχουμε στην συνέλευση ανέργων το Σάββατο 26/1 στο Ε.Κ.Θ.
Επιπλέον συμμετέχουμε στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στις 8/2 και διοργανώνουμε εκδήλωση στα τέλη Φλεβάρη για να αναδείξουμε το ζήτημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της καταστολής.
Τέλος, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης σταθεροποιούμε την λειτουργία του Κ.Σ. σε πιο τακτική βάση. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται κάθε 2η Τετάρτη(επόμενη συνεδρίαση 6/2). Ταυτόχρονα προχωράμε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του Περιφερειακού Σχήματος.
Κεντρικό Συντονιστικό
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ