• Πέμ, 20/03/2014 - 21:59
Tοπικές Επιτροπές Δυτικής Θεσσαλονίκης : Αγώνας για ψωμί, γη και ελευθερία

Ήταν κάποτε η εποχή που οι γονείς και οι  παππούδες μας, στο τέλος κάθε σοδειάς φύλαγαν σπόρους για την επόμενη.  Η “ανάπτυξη” δεν είχε έρθει, αλλά κάθε σπίτι στο χωριό είχε το στάρι του για ψωμάκι, το καλαμπόκι του για τις κότες , τα φασόλια του για το εθνικό μας φαγητό.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, σταδιακά και με ύπουλο τρόπο, οι χωρικοί οδηγήθηκαν στην εγκατάλειψη της φύλαξης παραδοσιακών σπόρων . Από τη μια, οι κατ' επάγγελμα αγρότες εξαναγκάστηκαν για να παίρνουν τις επιδοτήσεις να αγοράζουν σπόρους από τις πολυεθνικές  ή  οδηγίες της Ε.Ε τους διέταζαν να ξεριζώσουν τα αμπέλια, τις πορτοκαλιές, τις ελιές. Στην καλύτερη περίπτωση, έπρεπε  να αντικατασταθούν από ποικιλίες που παρήγαγαν οι εταιρείες αγροτικής βιοτεχνολογίας και στη χειρότερη να καταστραφούν εντελώς, ώστε άλλες εισαγωγικές εταιρείες να μας φέρνουν λεμόνια από την Αργεντινή , σκόρδα από την Κίνα, φακές από την Ινδία και πάει λέγοντας. Από την άλλη, οι καλλιεργητές άρχισαν να αγοράζουν υβρίδια από τις λαϊκές- “ποιος μαζεύει σπόρους, κάνει σπορείο, άσε που τα υβρίδια είναι πιο παραγωγικά”, συχνές φράσεις που ακούγονταν.

Αποτέλεσμα: όχι μόνο οι αγρότες μειώθηκαν από 27% στο 9%, από τότε που η χώρα μπήκε στην Ε.Ε, αλλά και η παραγωγή στράφηκε προς μονοκαλιέργειες που εξυπηρετούσαν τη βιομηχανία κι όχι τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου.

 

Σήμερα, η Ε.Ε, ως όργανο των συμφερόντων των εταιρειών, βιομηχάνων, τραπεζών στη Ευρώπη, εξαπολύει μια νέα , πιο βαθιά και πιο επικίνδυνη επίθεση σε αυτές τις ανάγκες.

´Ηδη από το 1998 και εξής με μια σειρά οδηγίες και αποφάσεις  βγάζει στην παρανομία την  καλλιέργεια με χρήση παραδοσιακών σπόρων. Στόχος, το σύνολο της αγροτικής παραγωγής να το ελέγχουν κάποιες πολυεθνικές, όπως η Monsanto (π.χ. το 95% των σπόρων βάμβακα παγκοσμίως ελέγχεται από την Monsanto).Ο έλεγχος των σπόρων αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην τροφική αλυσίδα, καθότι οι σπόροι αποτελούν την πηγή της ζωής. Όταν μία εταιρεία ελέγχει τους σπόρους, ελέγχει την ίδια την ζωή. Ήδη το 75% της βιοποικιλότητας έχει χαθεί.

 

Και φτάσαμε στις 1 Μαρτίου του 2014 όπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης επί ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. κατέθεσε πρόταση με την οποία  προβλέπει ότι για να προχωρήσει κάποιο κράτος-μέλος σε απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένου οργανισμού, ουσιαστικά πρέπει να πάρει έγκριση/σύμφωνη γνώμη από την εταιρεία βιοτεχνολογίας που προωθεί τον μεταλλαγμένο οργανισμό(!)

 

Ο αγώνας για μια δίκαιη, ισότιμη και απελευθερωμένη κοινωνία από τα δεσμά της εκμετάλλευσης δεν μπορεί να μη περνά από τη διατήρηση με κάθε μέσο, της διατροφικής ανεξαρτησίας.

Όραμά μας είναι μια κοινωνία ελεύθερων συνεταιριζόμενων παραγωγών, με κοινή ιδιοκτησία της γης και συλλογικό έλεγχο  της αγροτικής παραγωγής.

Στην κατεύθυνση αυτή μοιράζουμε δωρεάν παραδοσιακούς σπόρους και αγωνιζόμαστε- ως πρώτο βήμα, όλοι οι ελεύθεροι χώροι- όπως τα πρώην στρατόπεδα να περάσουν στον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας και τη μετατροπή τους μεταξύ άλλων και σε συλλογικούς λαχανόκηπους.