- Τετ, 31/10/2012 - 09:25
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας : Θέσεις για το περιεχόμενο και τη δράση της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας
Κατά την άποψή μας, η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας οφείλει να τοποθετηθεί στο παρακάτω ζήτημα το οποίο εν πολλοίς θα καθορίσει τον χαρακτήρα και τη δράση της:Μπορεί η απολύτως αναγκαία πάλη ενάντια στον εθνικισμό-φασισμό, όπως αυτός εκφράζεται από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και άλλες συναφείς ομάδες, π.χ. Εφημερίδα “Στόχος”, να αποκοπεί από την πάλη ενάντια στον καθημερινό εκφασισμό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής; Συναφώς, μπορεί να παραμείνει στην υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας, όπως έχει καταντήσει σήμερα;
Νομίζουμε ότι έχουν συσσωρευτεί, ειδικά τα τελευταία δυόμιση χρόνια, μία σειρά γεγονότα τα οποία δείχνουν ότι οι λαϊκές δημοκρατικές ελευθερίες δεν κινδυνεύουν αποκλειστικά από τους εθνικιστές-φασίστες, αλλά αντιστρόφως αυτοί αποτελούν την εμπροσθοφυλακή, το πιο σκοτεινό τμήμα, μιας ευρύτερης επίθεσης. Αναφέρουμε κατά το δυνατόν επιγραμματικά: Την σχεδόν μόνιμη δικαστική απαγόρευση απεργιών που προκυρήσσονται από Πρωτοβάθμια Σωματεία και Ομοσπονδίες σαν “παράνομες και καταχρηστικές”. Την καθημερινή εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και με άλλο τρόπο -με ιδιαίτερες ευθύνες του κυβερνητικού συνδικαλισμού- στο δημόσιο. Την άγρια αστυνομική βία σε μεγάλες συγκεντρώσεις που έχουν επιφέρει και σοβαρούς τραυματισμούς. Το βασανισμό σε αστυνομικά τμήματα μεταναστών, αλλά και κοινωνικών αγωνιστών (τελευταίο παράδειγμα οι 15 αντιφασίστες της μοτοπορείας που έχει γίνει διεθνές θέμα). Την ανάκληση νόμων χουντικής προέλευσης (π.χ. Σύλληψη κατοίκων της Χαλκιδικής στις Σκουριές με την κατηγορία της “στάσης ενάντια στο κράτος”). Το κατέβασμα στρατιωτικών δυνάμεων για την “περιφρούρηση” της παρέλασης της 28 Οκτώβρη στη Θεσαλονίκη. Τη δίωξη ανεξάρτητων φωνών της δημοσιογραφίας (Βαξεβάνης για τη δημοσίευση της “Λίστας Λαγκάρντ”, κόψιμο της εκπομπής “Πρωινής Ενημέρωσης” από την κρατική τηλεόραση επειδή έθιξε της παλινωδίες του Δένδια όσον αφορά το βασανισμό των 15 αντιφασιστών). Την νομοθεσία της Ε.Ε. που ορίζει σαν τρομοκρατική πράξη τις καταλήψεις δημοσίων κτηρίων, και άρα τις αντίστοιχες εργατικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις.
Νομίζουμε ότι την πολιτική σύμπραξη αστικού κράτους και Χρυσής Αυγής συνόψισε με τον καλύτερο τρόπο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, και παλιό στέλεχος μαζί με τον Βορίδη της πάλαι ποτέ Ενιαίας Εθνικιστικής Κίνησης (ΕΝΕΚ), Δένδιας: “Αν η αστυνομία κάνει τη δουλειά της, η Χρυσή Αυγή δεν θα χρειάζεται...”. Κοινώς, στόχος είναι η αστυνομία να κάνει την ίδια δουλειά με τη Χρυσή Αυγή...
Τα παραπάνω, κατά την άποψή μας, δίνουν και τις απαιτούμενες κατευθύνσεις όσον αφορά την αναμέτρηση με τον φασιστικό κίνδυνο:
1. Αναγκαστικά η αναμέτρηση με την Χρυσή Αυγή και άλλες εθνικιστικές, φασιστικές και ναζιστικές κινήσεις πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τις ιδέες τους από όποιον φορέα και αν αυτές αναμεταδίδονται και καλλιεργούνται. Πρέπει να αντιπαλέψει κατά το δυνατόν το σύνολο των φαινομένων κοινωνικού και πολιτικού εκφασισμού. Μόνον έτσι, πιστεύουμε, μπορεί και να “σπάσει” το προπαγανδιστικό μύθευμα της Χ.Α. ότι “παλεύει εναντίον όλων”, και να αποκαλυφτεί ότι αντιθέτως παλεύει μαζί με όλους αυτούς που έχουν φέρει τον ελληνικό λαό στα πρόθυρα της κοινωνικής, πολιτικής και αξιακής χρεοκωπίας.
2. Δεν υπερασπιζόμαστε γενικά και αόριστα τη δημοκρατία, πόσο δε την εκφυλισμένη αυταρχική σημερινή αστική δημοκρατία. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της κοινωνικής πλειοψηφίας να αγωνίζεται για τη βελτίωση της ζωής της, το δικαίωμα του λαού να καθορίζει ο ίδιος καθημερινά τις τύχες του.
Στη βάση των παραπάνω, κατά την άποψή μας καθορίζονται και τα πεδία δράσης της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας:
Τα παραπάνω δεν μπαίνουν εκ μέρους μας ως “προαπαιτούμενα”. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η ίδια η πείρα από τη συλλογική συζήτηση και δράση της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας θα τα θέσει επί τάπητος. Π.χ. Είναι στο πεδίο δράσης της Κίνησης η καταγγελία της αστυνομοκρατίας και του αποκλεισμού του Θόλου από ασφαλίτες κατά τον εορτασμό της 28 Οκτώβρη στον Βόλο;
Τέλος, οφείλουμε ανοιχτά να τοποθετηθούμε από ποιους πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελείται, πώς να λειτουργεί και σε ποιους να απευθύνεται η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας.
Από ποιους να αποτελείται:
Από κοινωνικές, πολιτικές συλλογικότητες, αγωνιστές και πολίτες με ξεκάθαρη αντιφασιστική στάση. Θεωρούμε καθοριστικό το ζήτημα της κοινωνικής στάσης των συμμετεχόντων ως απαραίτητη προϋπόθεση καταπολέμησης της “αντισυστημικής” προπαγάνδας της Χρυσής Αυγής. Ως εκ τούτου, πρέπει να αποκλειστούν τα μέλη κομμάτων που πρωταγωνιστούν στην αυταρχική αντιλαϊκή επίθεση, όπως και στελέχη που μέχρι πρόσφατα συμμετείχαν σε αυτά. Συναφώς, θεωρούμε ότι το ΕΚΒ και το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ τα οποία έχουν καλύψει πλήρως την αθλιότητα της εργοδοτικής τρομοκρατίας στην περιοχή μας, όπως και το ρουσφετολογικό εκμαυλισμό συνειδήσεων, δεν έχουν θέση στην Κίνηση. Όσον αφορά, τέλος, τη συμμετοχή μαζικών φορέων (σωματεία, σύλλογοι κτλ.) αποτελεί σαφώς στόχο της Κίνησης στο μέτρο και το βαθμό που κινητοποιούν τα μέλη τους στον αγώνα ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνικής ζωής και τα παρακινούν να συμμετέχουν οργανικά στην Κίνηση.
Πώς να λειτουργεί:
Θεωρούμε ότι η Κίνηση πρέπει να λειτουργεί αυτοτελώς, και συνεπώς να έχει μέλη που αναλαμβάνουν την προώθηση των στόχων της, την οικονομική της ανεξαρτησία, αποφασίζουν σε ολομελειακό επίπεδο για τις κινήσεις της, και ορίζουν τους υπευθύνους των ομάδων εργασίας οι οποίοι λογοδοτούν στις Συνελεύσεις της Κίνησης, και ανά πάσα στιγμή δύναται να ανακαλούνται από αυτήν. Θεωρούμε βασικό να προωθείται μία κουλτούρα σύνθεσης των απόψεων με σκοπό την ομοφωνία όσον αφορά τις αποφάσεις της Κίνησης, ωστόσο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπου κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις με αυξημένη ψηφοφορία (π.χ. 2/3).
Σε ποιους απευθύνεται:
Θεωρούμε ότι το προνομιακό πεδίο παρέμβασης είναι το σύνολο του λαού της Μαγνησίας, με ιδιαίτερη στοχοθεσία τα σχολεία, την νεολαία, τις λαϊκές γειτονιές και μαζικούς χώρους εργασίας. Δεν σημαίνει αυτό ότι η Κίνηση δεν οδείλει να απευθυνθεί σε σωματεία, συλλόγους κτλ. να πάρουν θέση απέναντι στα φαινόμενα εκφασισμού, και ιδιαίτερα αυτά που λαμβάνουν χώρα στο πεδίο δράσης τους, αλλά ότι δεν αποτελεί αυτό το κύριο ή πολύ περισσότερο τον αποκλειστικό στόχο της. Ειδικά, όσον αφορά την απεύθυνση απέναντι σε φορείς του κρατικού μηχανισμού (π.χ. Δήμος) αυτή θα πρέπει να παραμένει πάντα στο επίπεδο της επιβολής μέσω της μαζικής πίεσης αποφάσεων εκ μέρους τους καταδίκης φασιστικών εκδηλώσεων εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, και όχι μόνο.
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας 30/10/2012
Categories: |