Για τη δράση και τη συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο εξωτερικό.
Μια προσπάθεια συμβολής στο διάλογο από την εμπειρία της Τοπικής Επιτροπής Βερολίνου.
H ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βερολίνου ιδρύθηκε την Άνοιξη του 2009. Η πλειοψηφία των μελών της είναι κυρίως νέοι, αλλά και παλαιοί μετανάστες και συγκεκριμένα παλαιά μέλη του ΕΚΚΕ. Θεωρούμε ότι βασικοί στόχοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βερολίνου είναι οι ακόλουθοι:
Πρωτευόντως, να ενημερώνει και να οργανώνει πολιτικά το ελληνικό μεταναστευτικό δυναμικό με άξονα το ελληνικό πρόβλημα και να συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία. Δευτερευόντως, να οικοδομήσει διεθνιστικές σχέσεις αλληλοενημέρωσης και αλληλεγγύης με γερμανικές και άλλες μεταναστευτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, έχοντας ενεργό συμμετοχή στη γερμανική ταξική πάλη.
Πιστεύουμε ακόμα πως λόγω της ανυπαρξίας συγκεκριμένου κοινωνικού χώρου η παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βερολίνου είναι αποτελεσματικότερο να γίνεται μέσα από ευρύτερες συλλογικότητες στην ίδρυση και δράση των οποίων θέλουμε να παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να υποτιμάμε βέβαια την ανάγκη αυτοτελούς δράσης και παρουσίας. Έτσι, τα τελευταία 7 χρόνια δραστηριοποιηθήκαμε στα εξής:
- Συμμετείχαμε πριν 5 χρόνια στην ίδρυση του Real Democracy Now, το οποίο επιδόθηκε κυρίως σε ακτιβίστικη δράση (συμμετοχή και διοργάνωση κινητοποιήσεων, δυναμικές παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις με μνημονιακούς πολιτικούς) και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην σύνδεση Γερμανών και Ελλήνων συνδικαλιστών. To Real Democracy ήταν ιδιαίτερα μαζικό σε μια περίοδο μετά το κίνημα των πλατειών με ειδική αναφορά και απήχηση στη νεολαία. Όμως επειδή από το 2011 μέχρι το 2015 κυριαρχούσε το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στη μία ή την άλλη παραλλαγή σε σημαντικό μέρος των μελών του, δεν κατέστη ποτέ δυνατόν σε αυτό να εμβαθύνει τον πολιτικό του λόγο παρά μόνο περιορίστηκε σε έναν σχετικά στενό αντιμνημονιακό πλαίσιο.
- Τους τελευταίους μήνες πήραμε την πρωτοβουλία ίδρυσης μιας Επιτροπής για το ΟΧΙ μέχρι το τέλος των μνημονίων με σκοπό να καλύψουμε το πολιτικό κενό που άφησε η μαζική αποσκίρτηση κόσμου από τον μνημονιακό σύριζα, αλλά και να σπάσουμε την απογοήτευση και τον συνεπαγόμενο αναχωρητισμό που διακατέχει πολύ κόσμο μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου. Όσο στην Ελλάδα το κίνημα βρίσκεται σε ύφεση, η Επιτροπή δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα μαζική και περιορίζεται σε ακτιβίστικες δράσεις. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η Επιτροπή σε περίπτωση κινηματικού αναβρασμού στην Ελλάδα μπορεί να επιδείξει τα αντανακλαστικά εκείνα για να οργανώσει το κίνημα στο Βερολίνο. Παράλληλα στα πλαίσια της επιτροπής διοργανώνονται πολιτικές συζητήσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις πάνω στα βασικά επίδικα της γραμμής του ΟΧΙ μέχρι το τέλος των μνημονίων, ανοίγοντας την κουβέντα γύρω από βασικές πτυχές του αντικαπικαλιστικού μεταβατικού προγράμματος (χρέος, ζήτημα εξόδου από Ευρώ και ΕΕ κλπ).
- Ταυτόχρονα, από την αρχή της ίδρυσής της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βερολίνου παρεμβαίνει συστηματικά στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου. Συνεχίζοντας την παραδοσιακή δράση παλαιότερων συντρόφων ιδρύσαμε μια νέα παράταξη μαζί με ανένταχτους, τη Μαχόμενη Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία κατέχει αυτή τη στιγμή δύο έδρες στο διοικητικό συμβούλιο. Τα μέλη της Κοινότητας είναι στην πλειοψηφία τους παλαιοί μετανάστες και ως εκ τούτου συχνά εντοπίζονται σημαντικές δυσκολίες διάδρασης μαζί τους. Επίσης, αποτελεί ζήτημα προς συζήτηση στο εσωτερικό μας το εάν στη σημερινή εποχή οι μεταναστευτικές κοινότητες με την τωρινή τους μορφή μπορούν να αποτελέσουν μαζικούς φορείς που να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου μεταναστευτικού ρεύματος και ιδίως στις σύγχρονες δυσκολίες της νεολαίας που μεταναστεύει. Παρόλα αυτά, αναγνωρίζουμε πως η Ελληνική Κοινότητα είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός δημοκρατικός, αναγνωρισμένος φορέας, ο οποίος μπορεί να ηγηθεί ενός αγώνα για την βελτίωση της ζωής των Ελλήνων της Γερμανίας (σχολεία και ένταξη σε εκπαιδευτικό σύστημα, αγώνας ενάντια σε μαύρη εργασία, εγγραφή στον οργανισμό εύρεσης εργασίας- job center κ.α) και άρα υπό αυτήν την έννοια μπορεί να συσπειρώσει και να επικοινωνήσει με έναν ευρύτερο κόσμο που πιθανά δεν έχει οργανωμένη σχέση με τον χώρο της Αριστεράς.
Σε όλες τις παραπάνω συλλογικότητες παρεμβαίνουμε με γνώμονα την γείωση των δικών μας πολιτικών θέσεων με το επίπεδο συνείδησης του κόσμου που συμμετέχει με σκοπό να εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μαζικότητα και συνάμα επιδιώκουμε να συμβάλουμε στο προχώρημα της συνείδησης προτάσσοντας την πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
- Παράλληλα, ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βερολίνου συμμετέχουμε ως ομιλητές σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν οργανώσεις και συλλογικότητες της γερμανικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς και έχουμε αναπτύξει κάποιες αναγνωριστικές σχέσεις με μια σειρά από αυτές. Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο του δημοψηφίσματος κατεβήκαμε με κοινό πανό με μια σειρά από αυτές στις μαζικές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα και στο Βερολίνο.
Κωδικοποιώντας τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε:
- Το βασικό χαρακτηριστικό των μελών μας είναι η κινητικότητα και η προσωρινότητα, που σημαίνει ότι είτε ερχόμενοι για ακαδημαϊκούς λόγους είτε για εργασία λίγοι είναι αυτοί που μένουν για περισσότερα από 5 χρόνια, αλλά και πέραν του χρόνου η αίσθηση προσωρινότητας, που διακατέχει όλο το νέο μεταναστευτικό ρεύμα, επιδρά αποφασιστικά στο πως αντιλαμβάνεται κανείς την πολιτική δράση του και παρουσία στο εξωτερικό. Έτσι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ότι σύντροφοι που στην Ελλάδα ήταν ενεργοί στο Βερολίνο να απέχουν ή να επιδεικνύουν σαφώς λιγότερο ζήλο πολιτικής στράτευσης και συλλογικής πάλης. Αυτό το νέο χαρακτηριστικό που δεν υπήρχε στους μετανάστες της γενιάς του 60’ και 70’ δεν αφορά μόνο ψυχολογικά χαρακτηριστικά, αλλά αποτελεί ιδιότυπο χαρακτηριστικό της σημερινής ΕΕ, με την ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού να προσομοιάζει με την αντίστοιχη κινητικότητα των επισφαλώς εργαζόμενων από επιχείρηση σε επιχείρηση.
- Εκτιμούμε ότι ο πλέον βασικός παράγοντας αδράνειας των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ευρύτερου κινηματικού κόσμου είναι η ανυπαρξία συγκεκριμένου κοινωνικού χώρου στον οποίο η παρέμβαση εκ μέρους μας μπορεί να οδηγήσει και στην απόσπαση υλικών κατακτήσεων και νικών. Η παρέμβαση στο Real Democracy ή στην Επιτροπή του ΟΧΙ είναι κατά βάση για να προωθήσουμε δράσεις και μια συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα και όχι για να πετύχουμε αποτελέσματα που άμεσα βελτιώνουν την ζωή μας, όπως θα συνέβαινε πχ από την συμμετοχή μας σε ένα σωματείο ή σε μια επιτροπή γειτονιάς. Θεωρούμε πάντως ότι αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι οργανώσεις της είχαν γραμμή για το τι δέον πράττειν των μελών της στο εξωτερικό αλλά και παρακολουθούσαν στενά τα πεπραγμένα τους θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τις συνέπειες του φαινομένου. Σε τροπολογία προσθήκης που θα κατατεθεί στην Συνδιάσκεψη επιχειρούμε να θέσουμε τις βάσεις μιας ανάλυσης για την μορφή και τους άξονες παρέμβασης των Τ.Ε. εξωτερικού.
- Ένα ακόμη πρόβλημα που ανακύπτει είναι το ζήτημα προσανατολισμού των ίδιων των νέων μεταναστών ως προς το αν πρέπει να δρουν με το βλέμμα στραμμένο προς τη Γερμανία ή προς την Ελλάδα. Δίλημμα που συχνά τους οδηγεί σε απραξία ή αδράνεια. Από την μία είναι εύλογο για κάποιον που ζει στη Γερμανία, να θεωρεί ότι πρέπει να έχει δράση και αναφορά στη γερμανική πραγματικότητα. Ωστόσο, επειδή η ένταξη των μεταναστών σε μία τέτοια προσπάθεια φέρει αντικειμενικές δυσκολίες η απόφαση αυτή οδηγεί συχνά στην αποστράτευση. Από την άλλη, όσον αφορά την Ελλάδα ένα μεγάλο κομμάτι σκέφτεται ότι από το Βερολίνο πολύ λίγα μπορεί να κάνει κανείς. Επίσης σε ένα μέρος του κόσμου κυριαρχεί έντονα η λογική του ατομικού δρόμου, η οποία ιδίως όσον αφορά τους νεοαφιχθέντες υπαγορεύεται συχνά από επιτακτικά προβλήματα επιβίωσης (γραφειοκρατία, δυσκολία επικοινωνίας λόγω γλώσσας, δυσκολία εύρεσης μόνιμης κατοικίας και εργασίας).
- Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει η ύπαρξη ή μη “αδελφών” αριστερών οργανώσεων που κινούνται σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Οι εξαιρετικά αδύναμες γερμανικές αδελφές οργανώσεις και ο γραφειοκρατικοποιημένος συνδικαλισμός που επικρατεί και στο γερμανικό εργατικό κίνημα συχνά δυσκολεύουν την παρέμβασή μας και την εμπλοκή μας με τα πολιτικά τεκταινόμενα στη Γερμανία, καθιστώντας τη σύνδεση εθνικού-διεθνικού ακόμα πιο δύσκολη.
Ο διάλογος εν όψει της Συνδιάσκεψης μας έδωσε και εμάς το κίνητρο να βρεθούμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα συνολικά 4 φορές και να συζητήσουμε τόσο πάνω στις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και πάνω στα ιδιαίτερα, δικά μας ακόμα αχαρτογράφητα προβλήματα. Επίσης αποτέλεσε έναυσμα για να έρθουμε σε επαφή με τις Τοπικές Επιτροπές από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρούμε ότι μετά τη Γ' Συνδιάσκεψη θα πρέπει να διοργανώσουμε Συνδιάσκεψη των Τ.Ε. εξωτερικού με θεματολογία ακριβώς τα πρωτότυπα προβλήματα και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στις διάφορες χώρες μεταναστευτικού προορισμού, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων για το πως μπορούμε να τα υπερβούμε ώστε να επιτύχουμε την πολιτική και οργανωτική ανάπτυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στο εξωτερικό.
Ζούμε σε καιρούς δύσκολους, μα και ενδιαφέροντες. Τα επόμενα χρόνια θα είναι για όλες τις χώρες της ΕΕ καυτά και εμείς δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για τον συντονισμό και την οργάνωση των Ελλήνων του Βερολίνου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα από διεθνιστική σκοπιά στη σύνδεση της πάλης του γερμανικού λαού με το δύσκολο μα και ελπιδοφόρο συνάμα αγώνα του ελληνικού λαού.
Τοπική Επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βερολίνου,
25.02.2016